Президентът нареди разследване кой е купувал големи количества чужда валута през последните

...
Президентът нареди разследване кой е купувал големи количества чужда валута през последните
Коментари Харесай

Ердоган: Световните финансови барони сринаха турската лира

Президентът подреди разследване кой е купувал огромни количества чужда валута през последните седмици
Световните политически и финансови барони са виновниците за невиждания срив на турската лира, разгласи президентът Реджеп Ердоган пред свои последователи в Измир. Той е разпоредил следствие, откакто предходната седмица националната валута се обезцени единствено за ден с 15%, а общо за месеца е понижила цената си с 30%

Президентът упорства Държавният контролен съвет - одиторска институция, подчинена на президентството, да разбере кои институции и компании са купували огромни количества непозната валута през последните седмици, защото е уверен, че ориста на лирата е предопределена от финансови операции на пазара.

Според Ердоган това е външен скрит план против страната, сбъднат с поддръжката на вътрешни врагове на икономическата политика на президента. “Но каквото и вършат тези барони на парите, ние няма да се отклоним от нашия стопански проект ”, съобщи президентът. Той уточни, че ще продължи да следва политика на ниски лихвени проценти, с цел да насърчи растежа и основаването на работни места. Ердоган неведнъж повтори, че сривът от последната седмица се дължи не на стопански аргументи, а на финансови офанзиви.

“Опитват се да основат черен сюжет посредством валутните курсове ”, продължи с нападките президентът.

Противно на общоприетото мнение на икономистите по света, Ердоган поддържа отдавна позицията, че високите лихвени проценти подхранват инфлацията, а не оказват помощ тя да бъде овладяна. В момента инфлацията в Турция е към 20%, а за локалните хора издръжката на живота става все по-непосилна. При срутва на лирата доста поданици на огромните градове Истанбул, Анкара и Измир излязоха на спонтанни митинги, който полицията бързо смаза. Призракът на бедността обаче превзема все по-голяма част от популацията и към този момент се чуват апели за оставка на държавното управление на Партията на справедливостта и развиването. Опозицията също стартира да натиска за предварителни избори, само че към този момент Ердоган посреща тези апели с подигравка.

Заради спада на рейтинта си Ердоган (през 2023 година предствоят избори) разгласи своята нова политика, ориентирана към основаване на работни места и намаление на лихвите. От септември под натиска на президента Централната банка е свалила лихвите с 4%

Трима шефове, пробвали да възразят, си отидоха единствено в границите на към две години. На процедура от много време насам президентът безогледно се меси в банковата политика и подкопава незивисимостта на Централната банка.

“Тази икономическа политика не е измислена със ставането някоя заран. Готвим се за нея 19 години ”, сподели Ердоган. Инвеститорите обаче не мислят по този начин и са все по-предпазливи да влагат парите си в Турция. През миналите години за това способстваха и напрегнатите връзки с мощни парньори като Съединени американски щати поради покупката на съветските ракетни комплекси С400 от страна на Анкара, както и споровете с някои европейски страни като Франция да вземем за пример, която одобри закон, криминализиращ отричането на арменския геноцид.

При рекордния спад предишния вторник лирата се търгуваше за 13,45 за един $. Следващите дни се повиши леко и в петък валутните пазари затвориха при курс 12,43 за 1 $. Само преди 5 година 1 щатски $ се равняваше на 3 турски лири.

И до момента в който за чужденците, измежду които и българите, сривът на турската лира е удобен и те се възползват от него да пазарят евтини артикули в огромни количества, по-бедните пластове на турското население едвам свързват двата края. Евтината турска валута оскъпява вносните артикули, което пък подвига разноските на фирмите и издръжката на живота. Логичната последица от това е растяща инфлация. Така турската стопанска система влиза в циничен кръг, предизвестяват специалисти.

Според турския икономист Сонер Куру пазарът, а и хората от дълго време са се нагодили към предстоящите непрекъснати снижения на главната рента. “Хората се пробват по всевъзможен метод да спасят парите си от инфлацията. Но даже и да купуват злато, това отново води към индиректно повишение на обменния курс, защото благородният метал е подвластен от $ ”, изяснява той. Куру напомня, че турците са изложени на непрекъснато повишаващи се доларови стойности още от 2013 насам. Затова от ден на ден хора се пробват да спасят спестяванията си, като ги трансформират в непозната валута. “Живеем във време, когато дори тези, които в никакъв случай не са правили покупко-продажби с долари, в този момент стартират да търсят точно там избавление за парите си ”, споделя Куру.

Още през 2018 година носителят на Нобелова премия за стопанска система Пол Кругман предвижда, че турската стопанска система се движи надолу по своята “спирала на гибелта ”

Като една от аргументите за това тогава той уточни точно похищенията против независимостта на турската Централна банка. Според сюжета на Кругман в Турция следва всеобща вълна от банкрути. Това пък ще усили безработицата и ще понижи вътрешното ползване. Всичко това ще понижи още повече доверието на вложителите в Турция, което пък ще сложи лирата под още по-силен напън. И по този начин “спиралата на гибелта ” ще се завърти изначало.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР